Korzenna kawa dyniowa — przepis na jesienny napój

Sezon jesienno-zimowy już coraz bliżej, dlatego warto zadać sobie pytanie, jakie napoje uwielbiamy pić w tym czasie? Oczywiście, takie, które znakomicie rozgrzewają i pobudzają! Taka właśnie jest korzenna kawa dyniowa, która wielu z nas kojarzy się właśnie z rozpoczęciem jesieni. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować ją we własnym domu? Sprawdź nasz przepis!

Jakie składniki będą potrzebne?

Do przygotowania korzennej kawy dyniowej potrzebne nam będą:

  • 1 espresso
  • 2/3 szklanki gorącego mleka
  • 3 łyżeczki purée z wcześniej upieczonej dyni
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
  • 1/2 szklanki wody

korzenna kawa dyniowa przepis

Korzenna kawa dyniowa — sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest przelanie wody do rondelka, a następnie dodanie do niej wszystkich przypraw i ekstraktu z wanilii. Tak przygotowany płyn gotujemy na małym ogniu, przez około 5 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy go do wystudzenia, na około 15 minut, a następnie przelewamy zawartość rondelka przez sitko z małymi oczkami. Do powstałego syropu dolewamy mleko i mieszamy, aż całość się połączy. Zależnie od preferencji możemy dosłodzić je łyżeczką syropu klonowego lub cukrem waniliowym. Następnie do całości dodajemy purée z dyni, miksujemy i przelewamy do szklanki z espresso. Na wierzch możemy położyć bitą śmietanę, startą czekoladę oraz cynamon. I gotowe! Możesz cieszyć się swoją własną korzenną kawą dyniową 🙂

Mariola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót na górę