Sezon jesienno-zimowy już coraz bliżej, dlatego warto zadać sobie pytanie, jakie napoje uwielbiamy pić w tym czasie? Oczywiście, takie, które znakomicie rozgrzewają i pobudzają! Taka właśnie jest korzenna kawa dyniowa, która wielu z nas kojarzy się właśnie z rozpoczęciem jesieni. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować ją we własnym domu? Sprawdź nasz przepis!
Jakie składniki będą potrzebne?
Do przygotowania korzennej kawy dyniowej potrzebne nam będą:
- 1 espresso
- 2/3 szklanki gorącego mleka
- 3 łyżeczki purée z wcześniej upieczonej dyni
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
- 1/2 szklanki wody
Korzenna kawa dyniowa — sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przelanie wody do rondelka, a następnie dodanie do niej wszystkich przypraw i ekstraktu z wanilii. Tak przygotowany płyn gotujemy na małym ogniu, przez około 5 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy go do wystudzenia, na około 15 minut, a następnie przelewamy zawartość rondelka przez sitko z małymi oczkami. Do powstałego syropu dolewamy mleko i mieszamy, aż całość się połączy. Zależnie od preferencji możemy dosłodzić je łyżeczką syropu klonowego lub cukrem waniliowym. Następnie do całości dodajemy purée z dyni, miksujemy i przelewamy do szklanki z espresso. Na wierzch możemy położyć bitą śmietanę, startą czekoladę oraz cynamon. I gotowe! Możesz cieszyć się swoją własną korzenną kawą dyniową 🙂