Jak zrobić kawę mrożoną w domu?

Idealną ochłodą w upalne dni jest kawa mrożona z kostkami lodu, kruszonym lodem lub lodami. Jak zrobić kawę mrożoną w domu, aby smakowała jak ta z prawdziwej kawiarni? Potrzebny jest Ci dobry przepis oraz takie podstawowe składniki jak kawa rozpuszczalna, szklanka 250 ml, mleko i lód. Oprócz tego przygotuj dowolne dodatki jak lody śmietankowe, czy bita śmietana. Niepotrzebny Ci ekspres ani shaker. Dobry przepis na kawę mrożoną to taki, który posiada odpowiednie proporcje kawy, dodatków i kruszonego lodu.

Kawa mrożona — jak zrobić Frappe?

Frappe zazwyczaj robi się przy użyciu shakera, miksera lub blendera. Jeśli jednak nie mamy żadnego z tych urządzeń, wystarczy nam zwykły słoik. Niezbędna będzie trzepaczka, dzięki której uzyskamy kremową piankę.

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżeczka ulubionej kawy rozpuszczalnej,
  • kostki lodu,
  • 150 ml zimnego mleka (krowiego, roślinnego lub sojowego),
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

Kawę zalać wodą, zaparzyć i odstawić do wystygnięcia. W wysokim naczyniu umieścić kawę i zacząć ją miksować. W przypadku użycia słoika należy użyć trzepaczki i ręcznie ubijać kawę. Następnie należy dodać mleko i miksować dalej do uzyskania około 3 cm piany. Do szklanki włożyć kostki lodu, zalać je uzyskaną kawą i udekorować według uznania. Frappe świetnie smakuje z dodatkiem ciemnego kakao lub syropu smakowego.

Jak zrobić kawę mrożoną w domu? - przepisy

Przepis na kawę mrożoną z lodami

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kawę mrożoną w domu, zapewne zainteresuje Cię jej wersja z lodami. Tak kawa smakuje najlepiej, ponieważ sami wybieramy, jaki smak lodów do niej dodamy. W jej przygotowaniu istnieje również dowolność w wyborze dodatków. Świetnie będzie smakowała z kleksem bitej śmietany, kruszonym lodem oraz dodatkiem czekolady.

Potrzebne składniki:

  • 50 ml espresso,
  • 100 ml mleka (krowiego, roślinnego lub sojowego),
  • gałka ulubionych lodów,
  • dodatki.

Sposób przygotowania:

Espresso należy zaparzyć i ostudzić. Do szklanki o pojemności ok. 220 ml wkładamy przygotowane lody. Następnie wkładamy lód pokruszony lub w kostkach. Wszystko zalewamy mlekiem. Na koniec wlewamy do szklanki schłodzone espresso i dekorujemy dodatkami według uznania.

Mariola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót na górę