Idealną ochłodą w upalne dni jest kawa mrożona z kostkami lodu, kruszonym lodem lub lodami. Jak zrobić kawę mrożoną w domu, aby smakowała jak ta z prawdziwej kawiarni? Potrzebny jest Ci dobry przepis oraz takie podstawowe składniki jak kawa rozpuszczalna, szklanka 250 ml, mleko i lód. Oprócz tego przygotuj dowolne dodatki jak lody śmietankowe, czy bita śmietana. Niepotrzebny Ci ekspres ani shaker. Dobry przepis na kawę mrożoną to taki, który posiada odpowiednie proporcje kawy, dodatków i kruszonego lodu.
Kawa mrożona — jak zrobić Frappe?
Frappe zazwyczaj robi się przy użyciu shakera, miksera lub blendera. Jeśli jednak nie mamy żadnego z tych urządzeń, wystarczy nam zwykły słoik. Niezbędna będzie trzepaczka, dzięki której uzyskamy kremową piankę.
Potrzebne składniki:
- 1 łyżeczka ulubionej kawy rozpuszczalnej,
- kostki lodu,
- 150 ml zimnego mleka (krowiego, roślinnego lub sojowego),
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
Kawę zalać wodą, zaparzyć i odstawić do wystygnięcia. W wysokim naczyniu umieścić kawę i zacząć ją miksować. W przypadku użycia słoika należy użyć trzepaczki i ręcznie ubijać kawę. Następnie należy dodać mleko i miksować dalej do uzyskania około 3 cm piany. Do szklanki włożyć kostki lodu, zalać je uzyskaną kawą i udekorować według uznania. Frappe świetnie smakuje z dodatkiem ciemnego kakao lub syropu smakowego.
Przepis na kawę mrożoną z lodami
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kawę mrożoną w domu, zapewne zainteresuje Cię jej wersja z lodami. Tak kawa smakuje najlepiej, ponieważ sami wybieramy, jaki smak lodów do niej dodamy. W jej przygotowaniu istnieje również dowolność w wyborze dodatków. Świetnie będzie smakowała z kleksem bitej śmietany, kruszonym lodem oraz dodatkiem czekolady.
Potrzebne składniki:
- 50 ml espresso,
- 100 ml mleka (krowiego, roślinnego lub sojowego),
- gałka ulubionych lodów,
- dodatki.
Sposób przygotowania:
Espresso należy zaparzyć i ostudzić. Do szklanki o pojemności ok. 220 ml wkładamy przygotowane lody. Następnie wkładamy lód pokruszony lub w kostkach. Wszystko zalewamy mlekiem. Na koniec wlewamy do szklanki schłodzone espresso i dekorujemy dodatkami według uznania.